Hoppa till huvudinnehåll
0

Om RAL färger

Om RAL färgsystemet

RAL är ett europeiskt färgmatchningssystem som definierar färger för färg, bestrykningar och plast. RAL färg standard är administrerad av RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung. 'RAL' är förkortning för 'Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung'. Namnet kan översättas till svenska som 'Nationella kommissionen för leveransvillkor och kvalitetssäkring'. Denna webbplats är inte associerad med RAL.

RAL Classic

År 1927 uppfann den tyska RAL organisationen en samling av 40 färger. Före det var tillverkare och kunder tvungna att utbyta färgprover för att beskriva en nyans, medan därefter kunde man förlita sig på nummer. Med nyanser ständigt tillagda till samlingen, reviderades kollektionen 1961. Sedan dess består färgsystemet av 213 färger, som fortfarande är i bruk i dag. På 1960-talet fick färgerna kompletterande namn för att undvika förvirring i fall siffror blev omkastade.

RAL Design

År 1993 införde RAL ett nytt färgmatchningssystem, anpassat till behoven hos arkitekter, designers och annonsörer. RAL Design samlingen omfattar 1.625 färger. RAL Classic och RAL Design färgerna sammanstrålar inte.

RAL Effect

RAL Effect omfattar 420 solida färger, och som en särskild höjdpunkt, 70 metallicfärger. Det är den första kollektionen från RAL som baseras på vattenburna färgsystem. Tungmetaller som bly, kadmium och kromater används inte.

RAL Plastics

RAL Plastics är färgstandarden för plast. De multifunktionella plattorna av polypropylen säkerställa bästa möjliga översättning av RAL färg färgnyanser i en identisk nyans för plast. RAL Plastics P1 innehåller 100 favorit RAL Classic färger. RAL Plastics P2 visar 200 RAL Design färger som en plast standard.

Om denna webbplats

Webbplatsen RALfarger.se ger en översikt över alla RAL färger. På den här sidan hittar du färger som ingår i följande RAL kollektioner: RAL Classic, RAL Design, RAL Effect, RAL Plastics P1 och RAL Plastics P2. Färgerna är indelade i kategorier och du kan slå upp en färg med hjälp av färgnamn eller färgkod. Genom detaljsidan av varje färg kan du se ett helskärms- färgintryck. Vi ger också information om en färg, till exempel namnet (om det är tillgängligt även på andra språk) och matchande färgkoder (HEX, RGB och CMYK). Webbplatsen kan även användas på smarttelefoner.

Förutom gratis färginformation erbjuder vi även fysiska RAL fjäder färgkartor till salu. Eftersom att datorskärmar inte är kapabla att visa verkliga RAL färger, rekommenderar vi att använda en fysisk fjäder färgkarta för att vara säker på rätt färg. Som återförsäljare av de officiella RAL färgprodukterna, säljer vi både RAL K7 och RAL K5 färgkartor. RAL K5 finns i 2 versioner: halvmatt och glansig.

RALfarger.se besöks av många besökare varje dag. Vi riktar även in oss på andra länder med RALkleuren.com, RALfarbpalette.de, RALcolorchart.com, CouleursRAL.fr, ColoriRAL.it och ColoresRAL.com.es. Denna webbplats är ett initiativ av Whirlwind Internet, med säte i Uden (Nederländerna). Från denna plats skickar vi fjäder färgkartorna till våra kunder på vardagar.

Har du frågor och/eller kommentarer? Tveka inte att kontakta oss.

Stäng
Var god vänta...
Stäng

Den valda produkten har lagts till i din kundvagn.